Update maart 2024:

Containerunits Bosweg 1/ Zitting bezwarencommissie 

Op dinsdag 27 februari heeft de tweede zitting van de Bezwarencommissie plaatsgevonden over ons bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor 15 jaren voor de containerunits die illegaal geplaatst waren in januari 2022 (!).

Tijdens de eerste zitting op 21 maart 2023 kwam aan het licht dat het de gemeente niet bekend was dat er ook sleuven waren gegraven voor kabels en leidingen. De commissie heeft toen besloten dat er eerst onderzocht dient te worden of er inderdaad gegraven is in als “Gemeentelijk Archeologisch Gebied ” aangemerkt deel van het terrein. De zitting is -hangende het resultaat – verdaagd.

Nadat bleek dat er daadwerkelijk was gegraven, heeft de eigenaar een archeologisch onderzoek door een daartoe gecertificeerd bedrijf laten uitvoeren met als resultaat dat geconstateerd is dat er zonder voorafgaande vergunning gegraven*  is en dat hierdoor – ter diepte van de sleuf – de grond verstoord is en er mogelijk historisch materiaal verloren is gegaan.

  • Zoals wellicht bekend, heeft op deze plaats ooit het Kartuizer Klooster gestaan.

In november 2023 is door de eigenaar alsnog een vergunning aangevraagd voor de graafwerkzaamheden; deze is in januari 2024 door de gemeente verleend. Ook hiertegen is door BNK bezwaar aangetekend.

De zitting van 27 februari ‘24

Op de zitting van de Bezwarencommissie waren namens de gemeente vertegenwoordigd: de ODRA, Archeologie en de jurist. Ook namens de eigenaar en de exploitant waren er vertegenwoordigers alsmede de voorzitter en secretaris van BNK als bezwaarmakers.

De commissie stelde kritische vragen aan de gemeente: zo wilde men weten of – als er conform de regelgeving – vóóraf vergunning was aangevraagd, deze ook verleend zou zijn; of er dan zou zijn gekeken naar een mogelijke andere locatie op het terrein en waarom alsnog een vergunning was afgegeven voor de aanleg van de leidingen en men niet gekozen had om de leidingen en kabels te gedogen. De gemeente heeft hierop het antwoord schuldig moeten blijven.

Ook werd gevraagd, waarom de gemeente niet heeft gehandhaafd, zoals door BNK was gevraagd. Bij handhaving zouden de containers moeten worden verwijderd.

De gemeente geeft aan dat indien er een vergunning zou zijn geweigerd, de grondverstoring zou blijven hebben plaatsgevonden: dit is niet meer terug te draaien. De huidige eigenaar benadrukt overigens dat de vorige exploitant op eigen initiatief de containers heeft laten plaatsen zonder de wettelijke voorschriften in acht te nemen.

Alle betrokken partijen gegeven aan de gang van zaken te betreuren.

Wij -BNK- hebben nogmaals benadrukt dat het naar onze mening niet zo mag zijn dat men maar illegaal bouwt en dat dan achteraf een vergunning verleend gaat worden. We hebben hiertoe ook een drietal recente voorbeelden in ons werkgebied hiervan aangegeven.

Aan het eind van de zitting vertelt de voorzitter van de Bezwarencommissie dat het – gezien de ingewikkelde materie – waarschijnlijk langer dan de standaardperiode van 6 tot 8 weken gaat duren voor een standpunt en advies aan het Stadsbestuur zal zijn geformuleerd.

De Bezwarencommissie is een onafhankelijk orgaan dat over bezwarenprocedures oordeelt en aan het college van burgemeester en wethouders een advies uitbrengt. Het is aan het college van burgemeester en wethouders om het advies te volgen of dit naast zich neer te leggen.

Wij krijgen te zijner tijd een verslag van de zitting en de aanbeveling(en) aan het college.

Zie ook:

Bosweg 1 werkzaamheden vorderen gestaag

Verduurzaming panden Bosweg 1

Start aanpassing panden Bosweg 1

Onrechtmatig geplaatste containers Bosweg