Van de Federatie Natuur en Milieu Gelderland ontvingen wij informatie over hoe minder rook- en geuroverlast te veroorzaken bij het buiten stoken en/of barbecueën. Omdat buiten stoken direct invloed heeft op het milieu en eventueel op het woongenot delen wij deze informatie graag met u op onze site:

 

Buiten stoken of barbecueën:  Vijf manieren om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken

Binnenkort neemt de temperatuur toe en zoeken we weer vaker buiten de gezelligheid op. Helaas betekent dit ook voor veel mensen, ook in onze wijk: overlast van barbecues en vuurkorven. Samen met de gemeente Arnhem heeft de milieufederatie Gelderland een aantal tips opgesteld.  Niet nieuw: wel goed om even te aan te denken als u een vuurkorf of de barbecue wilt aansteken. Ook in onze wijk – denk aan medebewoners.

Wanneer u  een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer de rook niet meer zichtbaar is. Met de tips hieronder is de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken:

 

  • Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is zelfs verboden bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
  • Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
  • Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg de Stookwijzer en let op het Stookalert. (Klik HIER om de Stookwijzer in te zien en                            Klik HIER om het Stookalert te raadplegen) Op dagen dat de rook blijft hangen kan dat plaatselijk veel luchtvervuiling,  ook- en geuroverlast veroorzaken. Dus in die gevallen: NIET stoken.
  • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Maar let op: in alle barbecues kan giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een opvangplaatje.

Toelichting:

Wanneer je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Een vuurtje in de tuin zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, voor jou en voor je buren. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.

Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.

Tenslotte – wist u dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook?

Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door houtrook en fijnstof? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om tuinafval, geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Meer informatie kunt u vinden op:  www.natuurenmilieugelderland.nl/schoneluchtarnhem