De Steenen Tafel belangrijke trekpleister in Park Klarenbeek

Behalve het bekende Park Sonsbeek en het hier eerder beschreven Park Angerenstein is Arnhem natuurlijk nog een prachtig park rijk: Park Klarenbeek. Het ligt tussen de Apeldoornseweg en de Monniken steeg in en is een van de oudste landgoederen van Arnhem.

Het bosrijke gebied, deels ook landbouwgrond, was tot 1886 eigendom van de rijke familie Van Pallandt van Walfort en  droeg de naam Klarenbeeksche Bosch. In 1885 kwam de echtgenote van Van Pallandt, jonkvrouw Françoise van Herleeze, te overlijden. Een groot gedeelte, circa 100 hectare waarvan zo’n 50 hectare bouwland, werd in 1886 door de gemeente Arnhem aangekocht.

Vrij snel na de aankoop werd de naam Park Klarenbeek gevestigd en werd het gebied een gewilde wandelomgeving voor de Arnhemse bevolking. Op het landgoed stonden toen drie huizen en een boswachterswoning. De gemeente benoemde een boswachter en er kwam een theehuis bij de boswachterswoning: een rustplek voor de wandelaars.

De boswachterswoning werd in 1908 gesloopt en op die plek verrees in datzelfde jaar Hotel Restaurant Pension Monnikenhuizen. In 1930 sloot dat hotel de deuren en in 1931 kwam de Arnhemse Buitenschool in het pand. In 1954 kwam er een grote trekpleister op het landgoed bij: het openluchtzwembad Klarenbeek.

Direct na de opening was het zwembad een groot succes . In de jaren tachtig raakte het bad in verval en het sloot in 1987. Dat lokte enorme protesten uit In Arnhem, waardoor in 1991 de gemeente overstag ging en jaarlijks vijf ton uittrok voor heropening en onderhoud. Op 24 juli 1994 heropende het gerenoveerde zwembad.

Een van de belangrijkste trekpleisters in Karenbeek door de jaren heen is natuurlijk de Steenen Tafel: een grafzerk, overblijfsel van het in 1342 gestichte en in 1580 gesloopte Karthuizer klooster Monnikhuizen dat ongeveer op de plek stond waar later de Arnhemse Buitenschool zou komen. Vanaf die plek, op de zogeheten Cornelsberg, had de wandelaar een fraai uitzicht over de stad en de Rijn.

Een andere trekker was sinds begin jaren ’30 de uitspanning annex pannenkoekenhuis De Steenen Tafel aan de voet van de in 1925 gebouwde watertoren. Vanaf 1967 is daar het gelijknamige restaurant gevestigd.

 

Bron: De Gelderlander 15 mei 2023.