Verslag schouwwandeling park Klarenbeek
De wandeling begon bij de Steenen Tafel om 13.00 uur. Vanuit de gemeente waren Jan Floor, Rob Borst van Bossen en Parken onze gidsen.
Marlies Hallingse en Carmen Koot (nu niet aanwezig) gaan de beheervisie Klarenbeek, Hazegrietje, Braamberg en Angerenstein updaten.
Louis Sweers van het Waterschap en zes belangstellende bewoners uit de omgeving namen deel. Er was één afmelding.
Gezeten op de drie banken bij de weide en onder een stralende zon met een fantastisch uitzicht over Arnhem geeft Rob Borst uitleg over hetgeen de afgelopen periode aan de orde is geweest
Qua beheer is er de afgelopen periode in het park op een aantal snoeiwerkzaamheden na niet veel gebeurd.
Het updaten van de beheervisie komt nu op gang; reden waarom we dit keer geen wandeling maken.
De voormalige paardenweides zullen worden beheerd als Wintervoedsel-akker.Er zal dan jaarlijks 1/3 deel worden omgezet. In eerste instantie wordt er dan gekeken wat er van nature weer terug groeit. Mocht dit niettoereikend zijn dan wordt er bijgezaaid.
In de loop van de jaren zal de ondergrond dan dermate ‘los’ worden dat het regenwater weer goed in de bodem kan worden opgenomen.
Stand van zaken ontwikkeling beheervisie:
Het visiegebied:
Naast Klarenbeek, Hazegrietje, Braamberg zal ook park Angerenstein meteen worden ‘meegenomen’ bij het updaten van de bestaande
beheervisie. De reden is dat dit nu in het proces makkelijk kan worden opgepakt: de parken zullen afzonderlijk herkenbaar zijn in de update van de
bestaande beheervisies. De parken verschillen van elkaar, Angerenstein is bijvoorbeeld meer een aangelegd tuinpark er vindt ook ander gebruik in de
verschillende parken.
Naar aanleiding van een vraag hierover zegt ‘Parken en Bossen’ er veel voor te voelen om ook Hoogte 80 bij de visie te betrekken omdat ook dit stukje Arnhem onderdeel is van de “Groene Wig” en aansluit op park Angerenstein.
De hoofdlijnen:
De visie zal Natuurvolgend zijn hetgeen inhoudt dat de natuurlijke omgeving en habitat leidend zijn bij het beheer over de komende (tien)
jaren. Het aspect “overlast en veiligheid’ wordt in de parken steeds belangrijker: de ‘blauwe handhavers’ (BOA’s) zullen in de visie dan ook
een belangrijke rol krijgen.
De planning is als volgt:
Op 27 mei, van 19.00 – 21.00, zal er een startbijeenkomst worden
gehouden voor de parken Klarenbeek, Braamberg en Hazegrietje, locatie is nu nog onbekend. Op 20 mei is de startbijeenkomst voor Angerenstein.
Voor beide bijeenkomsten worden ook alle betrokkenen (bedrijven,scholen, belangengroepen etc.) bij en rond de parken uitgenodigd. Ook komt er een oproep voor parkgebruikers en iedereen met hart voor deze parken om de bijeenkomsten bij te wonen. Na deze startbijeenkomsten zal er in verschillende sessies nog extra aandacht worden besteed aan verschillende thema’s. Dit zal per thema voor alle parken samen worden georganiseerd. Vóór de zomer zal de gemeente starten met deze sessies.
Het voornemen is dat eind 2025 de beheervisie wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.
Na deze mededelingen volgt een geanimeerd gesprek waar onder andere
– in willekeurige volgorde – het volgende aan de orde komt:
• Hondenpoepprobleem (hoe vormgeven opruimplicht, óók in losloopgebieden);
• Hondenlosloopgebieden (hoe te handhaven, duidelijker afbakening,uitbreiden of inkrimpen);
• Verwijsborden interessante plekken in de parken (voegt dit iets toe,
zo ja, welke, waar en hoe zien die er dan uit);
• Participatie in de beheerfase (hoe/wie);
• Functie van de wegen die nu door de parken lopen (Bosweg,Hommelseweg-bovenaan vanaf zwembad, Weg Langs het Hazegrietje, deel Wagnerlaan);
• Al-dan-niet asfalt verwijderen op wegen in de parken;
• Versmallen van fietspaden (Weg Naar de Steenen Tafel, Hommelseweg bij scouting);
• Functie en gebruik voormalige paardenweides;
• Afrasteringen al-dan-niet verwijderen en vervangen door hagen;
Voorbeeld van een landelijke weg zonder asfalt
De aanwezige ambtenaren doen een uitdrukkelijk beroep om vooral veel ideeën aan te dragen en vooral ‘out-of-the-box’ te denken omdat de op te stellen beheervisie voor veel jaren het beeld van de parken zal bepalen.
Rondvraag:
• Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de Barokke Tuin (tegenover de Drie Gasthuizen): er is sprake van veel hondenpoep,zwerfvuil en illegale activiteiten. De baroktuin valt qua beheer niet onder bossen en parken maar bij het stadsdeel beheer als wijkpark.
• Er is – nog steeds- niet breed bekengemaakt dat park
Klarenbeek nu officieel Gemeentemonument is. Dit zal met wethouder Eva van Esch worden besproken.
• De stadsnomaden zijn weer/nog steeds in het park aanwezig; nu verblijven zij op het veldje tussen de Van Heemstrabank en de volkstuinen. Gevraagd wordt om dit vooral via “Fixi” te blijven melden.
• Het nieuw te openen pannenkoekenrestaurant dient te zorgen datbezoekers hun auto’s gaan parkeren op de Saksen-Weimar: daar zijn voldoende openbare parkeerplekken beschikbaar.
NB:
op de website van Bewonersnetwerk Klarenbeek (www.bnkarnhem.nl) staat bij het artikel
‘monumentenstatus park’ de zeer uitgebreide Cultuurhistorische Analyse Landgoed Klarenbeek.
Deze analyse -opgesteld in opdracht van het gemeentebestuur – bevat zeer interessante
beschouwingen en kaarten/foto’s van dit gebied. Van harte aanbevolen voor geïnteresseerden in
het park.
type rechtsboven in de zoekbalk “cultuurhistorisch” .