De wonderen zijn de wereld nog niet uit: na ruim vijf jaar vermist te zijn, werden op donderdag 7 oktober 2021 de verdwenen gietijzeren wegwijzers weer teruggeplaatst op de plek waar ze vanaf circa 1950 hebben gestaan!

Bewogen historie

Kruispunt Hommelseweg ca. 1960

Op oude foto’s van het kruispunt Hommelseweg/Dalweg zijn de wegwijzers al te zien. Ze wezen bezoekers de weg naar de belangrijkste attracties in Arnhem-Noord.
Op deze foto uit circa 1960 ziet u rechts de wijzers: toen nog negen stuks, onder anderen één naar het C.V.J.M. Jeugdcentrum, bij velen beter bekend als ‘de Jacobiberg’.
In de loop van de jaren zijn er borden weggehaald of verdwenen omdat ze niet meer actueel bleken of beschadigd waren. Zo rond 2016 is de paal met de resterende wijzers – vermoedelijk wegens werkzaamheden aan de groenstrook – weggehaald en sinds die tijd spoorloos.

Gered
Dankzij aanhoudend speurwerk van een van onze bewoners en met volle inzet van Dhr. René Kosters van Openbare Werken, doken de wijzers gelukkig begin 2020 weer op; dik onder de modder en hier-en-daar beschadigd.

René Kosters: “ik had gehoord van de verdwijning en op een dag kwam ik voor werkzaamheden op de Nieuwe Kade langs een oude schroothoop. Tot mijn verrassing zag ik ze daar liggen. Ik heb ze nog dezelfde dag laten ophalen en naar de Gemeentewerf laten brengen. Gelukkig maar, want niet veel later zouden ze als schroot zijn afgevoerd”.
De gietijzeren verwijzingen zijn door constructiebedrijf De Smidse deskundig gerestaureerd en hebben inmiddels weer hun plaats ingenomen; nagenoeg op dezelfde plek waar ze al 70 jaar hebben staan verwijzen.

In Arnhem zijn er op een paar plaatsen nog van deze wijzers te vinden, onder anderen in Sonsbeek. de gemeente is voornemens ze op de Gemeentelijke Monumentenlijst te zetten.