Verduurzaming gebouwen Bosweg 1

Op uitnodiging van de nieuwe eigenaar van het pand Bosweg 1,  Anders Invest uit Maarsbergen, heeft het bestuur van BNK kennis gemaakt met vertegenwoordigers van deze organisatie.

Aanleiding voor de uitnodiging was de bezwarenzitting die gehouden is in verband met de achteraf vergunde plaatsing van de 7 containerunits. , aansluitend aan deze zitting vond de persoonlijke ontmoeting/kennismaking plaats.

Na het faillissement van de zorginstelling 4Your Care is het Leger des Heils ingesprongen om de zorg voor de bewoners ter plekke over te nemen en de continuïteit van de begeleiding te waarborgen. Anders Invest heeft nu ook de bedrijfsvoering ter plekke overgenomen.

Ten tijde van de aankoop in 2021 heeft Anders Invest kritisch gekeken naar het warmtegebruik van de gebouwen op het terrein. Eerder heeft Anders Invest de, eveneens door hen aangekochte oude marechaussee-kazerne aan de Thomas a Kempislaan, verduurzaamd. Men wil het pand aan de Bosweg 1 op dezelfde wijze verduurzamen.

De gebouwen – met name de voormalige leslokalen uit circa 1930 en het hoofdgebouw uit een nog eerdere periode – worden de komende maanden voorzien van isolatie.  Het hoofdgebouw wordt aan de binnenzijde voorzien van een isolatiepakket. De ramen krijgen hoogwaardig isolatieglas en al het aangetaste hout van de kozijnen, ramen en deuren zal vervangen dan wel gerenoveerd worden. Op dit moment loopt er een onderzoek om de witte verf op het gebouw te verwijderen en de muren opnieuw te behandelen, maar dan met een dekkende – ademende – muurverf. Of dit haalbaar is,  is afhankelijk van de prijsvorming en laatste afstemming met de aannemer uit Arnhem.

De voormalige leslokalen – alle vier Rijksmonument- zullen op het betondak worden voorzien van een isolatiepakket. Een aantal gevels zal worden voorzien van hoogwaardig isolatieglas.

Het meest in het oog springend zullen de zonnepanelen zijn die op de platte daken van de gebouwen aan de achterzijde van het hoofdgebouw  worden geplaatst. Op het Rijksmonument zullen geen pv panelen worden geplaatst.

De voorgenomen werkzaamheden zijn ontwikkeld in nauw overleg met de ODRA en de afdeling Erfgoed van de gemeente Arnhem.

Het wordt een voor de bewoners ingrijpend project met bijbehorende overlast. De werkzaamheden zullen vermoedelijk in mei  starten en eind dit jaar zal zijn afgerond. Als alles gereed is zijn de gebouwen weer toekomstbestendig, maar zult u aan de buitenkant geen verschil aan deze markante gebouwen zien!